Verantwoordelijkheid

1 september 2022

We hebben op school veel leermiddelen: middelen die de kinderen mogen gebruiken om te leren. Zo krijgen ze potloden en gummetjes, boeken en schriften, en vanaf groep 3 ook tablets. Wij verwachten van de kinderen dat ze goed voor die dingen zorgen en dat ze die alleen gebruiken waarvoor ze bestemd zijn.

Soms mogen de kinderen een boek of een schrift of zelfs een tablet mee naar huis nemen. Dan geldt natuurlijk hetzelfde: we gaan ervan uit dat de kinderen ook dan goed voor hun spulletjes zorgen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je ze meeneemt in een stevige tas en dat je ze netjes opbergt, ook thuis.

Soms krijgen we boeken en schriften onder ogen waarvan we denken: hoe kan het dat die er nu al zo uitzien? Zou daar wel goed voor gezorgd zijn? En eind vorig schooljaar hebben we verschillende tablets moeten vervangen. En dat was niet omdat ze 'gewoon' versleten waren…

We doen een beroep op u als ouders om erop toe te zien dat de kinderen ook thuis goed voor hun spullen zorgen, zeker voor de spullen van de school. Daarbij praten we liever over verantwoordelijkheid dan over aansprakelijkheid.

Het gaat er ons om dat de kinderen zich verantwoordelijk gedragen. Ook dan kan er een ongelukje gebeuren; dat is dan niet erg. Anders is het als kinderen bewust onvoorzichtig met hun spullen omgaan. Dan moeten we hen daarop aanspreken. In bepaalde gevallen zullen wij dan ook een schadevergoeding vragen. Dat doen we dan niet omdat de school de kosten niet kan betalen, maar om duidelijk te maken wat er gebeurt als je niet goed voor je spullen zorgt.



Terug naar het nieuwsoverzicht